IHON 4 VUODENAIKAA

Kevät iskee iholle – Ihonhoito keväällä

Lämpenevä ilma ja auringonvalo vähentävät useimmilla ihon kuivumista ja lisäävät ihon yleistä hyvinvointia. Ilmassa liikkuvat allergeenit voivat toisaalta tehdä ihosta herkästi reagoivan. Tämä voi näkyä punoituksena, kutinana, näppyinä tai turvotuksena. Auringon valo käynnistää elimistössämme talviunilla olleiden hormonien tuotannon, jotka kohentavat oloamme monella tapaa. Toisille voi siitä huolimatta iskeä kevätstressi. Stressi saattaa osaltaan pahentaa kehon allergisia oireita.

Talven pimeys on tehnyt ihosta erityisen aran UV-säteilylle. Ihon suoja on alhaalla, sillä sen sarveiskerros on ohut ja iholta puuttuu luonnollinen, melaniinin eli ruskettumisen tuoma aurinkosuoja UV-säteitä vastaan. UV-säteily on voimakasta keväisin, joten on tärkeää suojata iho huolellisesti sekä totuttaa se asteittain aurinkoon.

Suojaa tarvitaan sekä UVB- että UVA-säteitä vastaan. Liiallinen UV-säteilylle altistumien saattaa aiheuttaa jopa ihon palamista. UVA-säteet vaikuttavat lisäksi ihon syvemmissä kerroksissa ja edesauttavat reaktiivisten happilajien muodostumista. Vapaat happiradikaalit vaikuttavat mm. ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen. UV-säteilylle altistuminen saa aikaan pigmentin muodostusta aktivoivien hormonien tuotannon lisääntymistä. Joskus pigmentinmuodostuksesta vastaavat solut eli melanosyytit alkavat tuottaa pigmenttiä normaalia enemmän. Tällainen reaktio voi aiheuttaa hyperpigmentoituneita alueita iholla.

Aurinkoiset päivät saavat ihon näyttäytymään uudessa valossa. Kirkkaassa valossa ihonsävy saattaa tuntua entistä kalpeammalta ja sen sävy elottomalta. Ihon pikkuvirheet tuntuvat olevan enemmän esillä. Mikroverenkierto kaipaa elvytystä ja kasvomeikkien sävyt saattavat kaivata päivitystä. Katupölyä leijailee ilmassa, joten ihon huolellinen puhdistaminen iltaisin on paikallaan.

 

ihon-vuodenajat-kevat-kuva-900x300


#Avainmuuttujat:
UV-säteilyn ja valon määrän lisääntyminen, muutokset hormonitoiminnassa, allergeenit, lämpötilan nousu, ulkoilun lisääntyminen, ihoa enemmän esillä.

#Keväthoitojen tehtäviä: Epidermiksen barriäärin vahvistaminen (epidermiksen barriäärin tehtävänä on antaa vastustuskykyä, suojata alempia ihon kerroksia UV-säteilyltä sekä oksidatiiviselta stressiltä), puhdistus/detox (talvella kertyneiden epäpuhtauksien ja kuona-aineiden poisto), turvotuksen vähentäminen, ihon rauhoittaminen, rentoutus, stressitason / ihoärsytysten alentaminen, kosteuttaminen.

#Kevätihon ystävät: Antioksidantit, A ja C-vitamiini, peptidit, UVB/UVA aurinkosuojatuotteet, itseruskettavat tuotteet

#Kotihoidon kulmakivet: Puhdistus, kuorinta, kosteutus, aurinkosuoja, safe tan, pigmentaation estäminen. Vartalon kuivaharjaus, kuorinta ja kosteutus.

Ihon neljä vuodenaikaa – Kevätiho
Kirjoittaja: SKY & CIDESCO -kosmetologi, estenomi Arja Havaste 1.4.2016. © Passion4Beauty

symboli-divider-pink

Talvi haastaa ihon


talvi_ihon-nelja-vuodenaikaa

Talvi haastaa ihon – Ihonhoito talvella

Talven sääolosuhteet ovat armottomat iholle. Niiden lisäksi kylmästä ulkoilmasta lämpimään sisäilmaan tuleminen aiheuttaa iholle myös pienehkön sokin. Valoisuuden puute rasittaa ihoa kuten myös koko elimistöä. Talvikuukausina UV-säteilylle altistutuminen Suomessa on hyvin vähäistä. Kuivan ulkoilman lisäksi kuiva sisäilma koettelee ihon hyvinvointia. Ilmankosteudella on tärkeä rooli ihon hyvinvoinnin edistäjänä ja se vaikuttaa lisäksi meidän yleiseen mukavuuden tunteeseen.

UV-säteilyn vähäisyydestä johtuen solun jakautuminen hidastuu ja orvaskesi alkaa ohentua. Iho palautuu vaaleaan talvisävyynsä, kun melaniinia sisältäneet ihosolut hilseilevät pois ja pigmentin tummentuminen loppuu. Ohuimmillaan ja kalpeimmillaan suomalainen iho on siksi helmikuussa. Auringon jättämät pysyvät pigmenttimuutokset tulevat vaalenneella iholla selkeästi esiin. Talvella aurinkokohteisiin matkustettaessa ihon huolellinen suojaaminen onkin erityisen tärkeää.

Normaali iho kestää hyvin kuivan ja kylmän talvi-ilman. Erityishuomiota vaatii puolestaan pintakuiva ja kuiva iho. Ihon ylimmän kerroksessa eli sarveiskerroksessa olevien lipidien ja luonnollisen kosteustekijän määrän on todettu laskevan talvikuukausina. Alentuneen suojan takia kosteuden haihtuminen iholta lisääntyy ja iho kuivuu herkemmin. Kuivuuden takia ihotali ei levittäydy tasaisesti iholle. Tämä lisää osaltaan ihon haavoittuvuutta ja kuivuutta. Kuiva ja hilseilevä iho on jo merkki ihon pintakerroksen vauriosta. Kuivuudesta johtuva sarveistuneiden solujen vilkkaampi irtoaminen saattaa tukkia ihohuokosia. Ihohuokosten tukkeutumisesta voi iholle tulla mustapäitä sekä pustuloita. Keskuslämmitys ja ilmastointi saattavat lisäksi pahentaa joidenkin ihotautien kuten rosacean oireita.

Ilman ollessa kylmää tuo keho jatkuvasti lämpöä iholle pintaverisuonten supistelun kautta. Hiussuonten supistelu näkyy iholla punoituksena. Ihon kuivuus saa ihon punoittamaan vielä herkemmin. Hiusverisuonten seinämät saattavat laajentumisen ja supistelun vuoksi laajentua pysyvästi niiden hentojen seinämien antaessa periksi. Couperosaksi kutsuttu verisuonten laajeneminen onkin tyypillistä pohjoisissa ilmastoissa asuvilla vaaleapigmenttisillä ihoilla.

Kevättä kohti mentäessä päivän valoisa aikaa pitenee ja auringonpaisteestakin saatetaan päästä nauttimaan. Aurinkoisella säällä, keväthangilla ulkoillessa ohuen talvi-ihon pigmentinmuodostus käynnistyy varsin tehokkaana. Ihon nopea ruskettuminen johtuu lumesta, joka heijastaa 80 – 85 % UV-säteistä takaisi ilmaan.

Talvella ihonhoidossa on puhdistustuotteiden rooli erityisen tärkeää. Joidenkin puhdistustuotteiden sisältämät lian, meikin ja talin irrottavat pinta-aktiiviset aineet voivat häiritä myös sarveiskerroksen solujen välissä olevan kaksoislipidikerroksen rakennetta sekä pestä liian tehokkaasti ihon kosteutta ja joustavuutta edistäviä omia biomolekyylejä. Ohut talvi-iho kaipaa suojakseen ihon omaa toimintaa edesauttavia, kosteuden haihtumista estäviä ja suojaavia ainesosia. Kemialliset kuorinnat sopivat edelleen myös talvi-iholle. Näin iho saa heleän, uuden pinnan, solun jakautuminen virkistyy ja pinnan kuivuus vähenee. Talven pimeydessä UV-säteilykään ei pääse vaurioittamaan ihoa, vaikka ihon luonnollinen suoja on matalampi hetken aikaa. Oikeanlaisten puhdistustuotteiden ja hoitovoiteiden lisäksi iho-öljyt ja tehoseerumit auttavat ihoa säilyttämään sen pehmeyden ja edistävät kosteuden säilymistä iholla.

Talvimeikki

Päivänvalon vähäisyyden takia talvimeikki saa olla valoisampia aikoja voimakkaampi. Luomivärin ja rajauksen käyttö tuo voimaa ja sähäkkyyttä katseeseen. Iho näyttää hyvältä heleässä kasvomeikissä ja erilaiset valovoiteet ja poskipunat antavat iholle siltä ja ympäristöstä puuttuvaa hehkua. Huulten rajaus ja huulipunan tai kiillon tai niiden yhdistelmä piristää myös ilmettä.

#Talvihoitoja: Ihonpuhdistukset, mekaaniset ja kemialliset kuorinnat, aurinkovaurioita korjaavat, rauhoittavat ja kosteuttavat kasvohoidot, manikyyrit, pedikyyrit, parafiinihoidot, vartalohieronnat.

#Talvi-ihon ystävät: Omega-rasvahapot, tri-glyseridit (auttavat parantamaan ihon luonnollista suojaa), resveratroli (anti-age & antioksidanttiominaisuuksia), flavonoidit (vahvistavat soluseinämiä ja pintaverisuonia), merileväuutteet (rauhoittaa, kosteuttaa, elvyttää), A-vitamiini (vahvistaa ihoa)

#Ihonhoitotuotteet talvella: hellävaraiset puhdistustuotteet, kuorinnat, kosteuttavat & vahvistavat & rauhoittavat hoitotuotteet, aurinkovaurioita (pigmenttimuutokset, kimmoisuuden alentuminen) hoitavat tuotteet

#Kotihoidon kulmakivet: Miedot pesevät tuotteet, ajoittainen kuorinta. Seerumit ja ihotyypin/ihoniän huomioivat hoitovoiteet. Vartalon kuivaharjaus, kuorinta ja kosteutus. Jalkojen ja käsien päivittäinen kosteuttaminen.

Ihon neljä vuodenaikaa – Talvi-iho
Kirjoittaja: SKY & CIDESCO -kosmetologi, estenomi Arja Havaste 1.12.2016. © Passion4Beauty

Sulje teksti

symboli-divider-pink

Suloinen Syksy

syksy_ihon-nelja-vuodenaikaa_syksySuloinen Syksy – Ihonhoito syksyllä

Loppukesän aurinko lämmittää vielä, mutta ilma alkaa syksyn tullessa viiletä hiljalleen. Ulkoillessa huomaa riisuvansa ja pukevansa takkia vuoron perään. Keho alkaa sopeutua kohti viileämpiä ja lyhyempiä päiviä. Kesä tekee loppuaan ja ihoa peitetään taas enemmän vaatteilla. Syksyn saapuessa alkaa myös uusi kausi ihonhoidossa.

Syksyn katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle.
Auringon loitontuessa kravun kääntöpiiristä pitenee valon matka pohjoiselle pallonpuoliskolle. Päivät lyhenevät ja UV-indeksi laskee Suomessa usean kuukauden ajaksi alhaiselle tasolle. UVB-säteilyn vaikutuksen loppuessa orvaskesi alkaa ohentua. Iho ohenee pimeänajan paksuuteensa 2-3 kuukauden aikana. Syksyn edetessä positiivista virettä ja hyvä mieltä tuottavien hormonien määrä elimistössä vähenee. Tämä johtuu UV-säteilyn vähäisestä määrästä, jonka vaikutuksesta keväällä talviunilta käynnistyvä hormonitoiminta saa ihmiset puolestaan hyvinkin vireiksi. Syksyn edetessä oleillaan enemmän sisätiloissa. Sisäilma vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja siksi sen laatuun olisikin syytä kiinnittää huomiota.

Kesän jälkeen iho tuntuu usein olevan hyvässä kunnossa. Lähemmässä tarkastelussa voi kuitenkin tulla esiin myös kesän tuomat ne ei-toivotut muutokset. Näitä voi olla mm. pigmenttimuutokset, näkyvämmät juonteet, kuiva ihon pinta, epäpuhtaudet, punoitus erityisesti kaulan ja dekolteen alueella. Melaniinia eli pigmenttiä sisältävät keratinosyytti-solut kulkeutuvat hiljalleen ihon pintaan ja hilseilevät pois. Alhaisen UV-säteilyn takia melanosyytit eivät tuota enää uutta melaniinia ja ihon sävy alkaa siksi vaaleta. Säiden viileneminen vaikuttaa toisilla selvästi ääreisverenkiertoon, jonka heikkeneminen tuntuu viileinä käsinä ja jalkoina. Mekaaniselle kulutukselle altistuvat kämmenet alkavat nopeasti kaivata voiteiden tarjoamaa kosteutta ja suojaa. Viileässä ilmassa lihaksia jännitetään helpommin ja näin ollen myös lihaskireyksiä voi ilmetä.

Syksy on ihonhoidossa otollista aikaa voimakkaammille kuorinnoille. Iho on paksuimmillaan ja UV-säteily ei pääse vaurioittamaan ihoa. Kosmetologin tekemät kuorinnat irrottavat tehokkaasti kuolleita ihosoluja ihon uloimmasta kerroksesta. Tämä stimuloi kaiken kaikkiaan ihon uudistumisprosessia. Lopputuloksena on hehkuva, tasaisemman sävyinen, sileämpi ja erittäin kuulas iho. Kuorinnan jälkeen on oivallista ottaa käyttöön ikääntymisen merkkejä ehkäiseviä ja hoitavia tuotteita. Iho tulee suojata ja kosteuttaa hyvin. Myös kiinteyttävät ja auringon vaurioita korjaavat hoidot ovat olennaisia syysihon hoidossa.

Syysmeikki
Syksyllä auringon valo ei tunnu enää niin kirkkaalta kuin esimerkiksi keväällä. Ruska valtaa lehtipuut ja ympäristö kylpee erilaisissa punaisen, oranssin sekä keltaisen sävyissä. Ihon vaaleneminen ja valon erilainen kirjo luo tarvetta meikkipaletin tarkastukselle. Hankintalistalle joutuvatkin erityisesti kasvomeikit. Vaihtelua arkeen tuo nyt myös tummempi huuli- sekä kynsimeikki sekä ruskan sävyihin sopiva silmämeikki. Jos poskipuna ei kuulunut kesämeikkiisi on aika kaivaa se taas esiin. Poskipuna tuo kaivattua väriä päivetyksen hälvetessä ja antaa viimeistellyn ilmeen meikille.

#Syyshoitoja: Erilaiset ihonpuhdistukset, mekaaniset ja kemialliset kuorinnat, aurinkovaurioita korjaavat, rauhoittavat ja kosteuttavat kasvohoidot, anti-age & antioksidanttikasvohoidot, manikyyrit, parafiinihoidot, vartalohieronnat.

#Syysihon ystävät: C-vitamiini (pigmenttimuutoksia ehkäisevä vaikutus), maitohappo (uudistaa ja kosteuttaa), peptidit (juonteita siloittava vaikutus), merileväuutteet (rauhoittaa, kosteuttaa, elvyttää), hyaluronihappo (pehmentää ja kosteuttaa ihoa, sekä vaikuttaa positiivisesti ihon elastisuuteen).

#Syystuotteet: Hellävaraiset puhdistustuotteet / tuplapuhdistus (puhdistusöljy+puhdistustuote), kuorinnat, kosteuttavat ja kiinteyttävät anti-age tuotteet, aurinkovaurioita hoitavat tuotteet.

#Kotihoidon kulmakivet: Miedot pesevät tuotteet, säännöllinen kuorinta. Seerumit ja ihotyypin/ihoniän huomioivat hoitovoiteet. Vartalon kosteutus.

Ihon neljä vuodenaikaa – Syysiho
Kirjoittaja: SKY & CIDESCO -kosmetologi, estenomi Arja Havaste 1.9.2016. © Passion4Beauty

Sulje teksti

symboli-divider-pink

Kesä - ihon kulta-aikaa


kesa_ihon-nelja-vuodenaikaa

 

Kesä ihon kulta-aikaa – ihonhoito kesällä

Lämpimät kesäsäät saavat suuren osan ihosta paljastumaan. Kasvot, kaulan- ja niskanseutu sekä käsivarret ovat kevään mittaan jo hieman tottuneet aurinkoon. Lämpimänä kesänä auringosta pääsee nauttimaan koko keho.

Kesällä ollaan paljon ulkona ja viihdytään myös veden äärellä. Vesi ja rantahiekka heijastavat UV-säteitä ja vahvistavat siksi niiden vaikutuksia. On syytä muistaa, että kesäkuukausina iho ruskettuu ja saattaa palaa myös pilvisenä päivänä. Pilvien läpi UV-säteilystä tulee maahan asti jopa 60 – 80 %. Juhannuksen tienoilla, kesäpäivän tasauksen aikaan, aurinko on kohtisuorassa kravun kääntöpiiriä ja näin ollen pohjoisella pallonpuoliskolla auringon vaikutus on silloin voimakasta.

Vaikka iho kaipaa kosteutta myös kesällä, ei sen kuivuminen vaivaa enää samoin tavoin kuin talvella. Auringon ultraviolettisäteily nopeuttaa solun jakautumista ja saa ihon uloimman kerroksen paksuuntumaan. Sisä- ja ulkoilman välillä ei ole suuria eroja. Nämä ulkoiset tekijät auttavat ihon hyvinvointia ja vähentävät sen kuivumista. Kuuman ja kostean ilman vilkastuttamien tali- sekä hikirauhasten takia iholle voi tulla näppyjä ja toisilla iho saattaa myös rasvoittua normaalia enemmän. Ihon huolellinen puhdistaminen myös meikittömän päivän jälkeen on siksi tärkeää.

Kuumat kesäpäivät lisäävät kosteuden haihtumista iholta, mutta paksuuntunut iho sekä hien ja sebumin voimakkaampi erittyminen edistävät ihon pehmeänä säilymistä. Ravintorikkaat tuoreet kasvikset ja marjat sekä kuumuden tuoma luonnollinen tarve nauttia vettä edistävät osaltaan ihon hyvinvointia ja ihon kosteustasapainon säilymistä. Kesällä tavataan liikkua hieman enemmän. Liikunta pitää kehon nestekierron vilkkaampana, joten kuona-aineet poistuvat tehokkaammin pois elimistöstä. Vaikka valoisuus pitää meidät virkeinä, on kesälläkin tärkeää pitää huolta riittävästä levosta.

Pitkään piilossa pysytelleet jalat pääsevät myös viimein esille. Jalkakylvyllä, kevyellä raspauksella ja jalkavoiteen levittämisellä saa niistä kotikonsteinkin esittelykelpoiset. Paljain jaloin kävelyn sanotaan myös tekevän hyvää jalkapohjille. Paljas iho nauttii muutenkin olostaan, mutta on altis raapaisuille, hiertymille, haavojen syntymiselle, hankaukselle sekä erilaisille hyönteisten pistoksille. Pienetkin pintahaavat ja –naarmut on hyvä pyyhkäistä ihon desinfiointiaineella, jotta ne eivät pääse tulehtumaan.

Kohtuudella auringossa
Auringonvalolla on kehomme kannalta monia hyviä puolia, mutta liiallinen altistuminen voi tuoda esiin myös sen haitalliset vaikutukset. Erityisesti pisamia helposti saavien sekä vaalea ja helposti palavaihoisten on syytä olla tarkkana, sillä heillä on suurempi riski auringon haitallisille vaikutuksille kuin niillä, joilla ei ole pisamia ja jotka ruskettuvat helposti. Jotkut ihosairaudet, kuten psoriasis, hyötyvät UV-säteilystä. Toiset, kuten ruusufinni voivat pahentua UV-säteilystä. Kutiseva, näppyläinen ja punoittava aurinkoihottumaa voi kiusata toisia.

UV-valo aktivoi pigmentinmuodostusta. Joillekin ihoalueille saattaa muodostua liikaa pigmenttiä ja aiheuttaa näin esteettisiä haittoja. Vaikka ihon oma luonnollinen aurinkosuoja, ruskettuminen, sekä paksuuntunut sarveiskerros estävät jonkun verran UV-säteiden pääsyä syvemmälle ihoon ja kudoksiin, on ihon suojaaminen edelleen yksi ihonhoidon keskeisistä tehtävistä, jotta ihon valovanheneminen ei voimistu. Auringolle altistumista voidaan pienentää myös vähentämällä auringossa olo aikaa sekä suojaamalla iho päähineillä sekä vaatteilla.

Kesä meikit ohentaa
Jos kasvojen iho kaipaa tasoittavaa värivoidetta, on näppärää valita kesämeikkivoiteeksi tuote, jossa on aurinkosuojakerroin. Kasvomeikkien sävy kaipaa varmasti päivitystä ihon päivettymisen mukaan. Vedenkestävät ripsivärit ja kajaalit pysyvät paikoillaan pulahdustenkin ajan. Hieman päivettyneellä iholla hyvältä näyttävät taas vaaleatkin luomiväri- sekä huulimeikkisävyt.


#Avainmuuttujat:
UV-säteilyn voimakkuus, päivänvalon lisääntyminen, hormonitoiminnan tasaantumien, allergeenien väheneminen, lämpimät säät, iho kauttaaltaan esillä.

#Kesähoitoja: Ihonpuhdistukset, rauhoittavat ja kosteuttavat kasvohoidot,
anti-age & antioksidanttikasvohoidot, kestovärit, käsi- ja jalkahoidot, vartalohoidot (ihokarvojen poistot, rentoutus- ja selluliittihoidot, suihkurusketus).

#Kesäihon ystäviä: antioksidantit (betakaroteeni), C-vitamiini, peptidit, arganöljy, aloe vera, kaolin-savi, merileväuutteet, UV -suoja-aineet

#Kesätuotteet: raikastavat ja kevyesti kuorivat puhdistustuotteet, kevyemmät hoitotuotteet, kiiltoa kontrolloivat ja itseruskettavat, kosteuttavat ja rauhoittavat, luontaista suojaa vahvistavat, antibakteeriset tuotteet, pigmentoitumisen & aurinkovaurioiden muodostumista estävät

#Kotihoidon kulmakivet: Puhdistus, kosteutus, aurinkosuoja, safe tan. Vartalon puhdistus ja kosteutus. Jalkojen ja kynsien hoito.

Ihon neljä vuodenaikaa – Kesäiho
Kirjoittaja: SKY & CIDESCO -kosmetologi, estenomi Arja Havaste 1.6.2016. © Passion4Beauty

Sulje teksti

symboli-divider-pink